Jdi na obsah Jdi na menu

04. Vernisáž výstavy v Dobříši

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--7-.jpgVáclav Šesták na Dobříši

V krásných a důstojných prostorách galerie na zámku Dobříš byla v sobotu odpoledne zahájena výstava obrazů Václava Šestáka nazvaná „Krajinou světla a stínu“.

Malíř pro tentokrát zvolil výběr ze svých prací, kde hlavní roli hraje kontrast světla a stínu, jejich vzájemné propojení a efekty. Výstavu rozčlenil na tři tématické okruhy. První je vlastně poctou Jakubu Schickanedrovi, tomuto mistru světelné hry na plátně. Šesták zde sice jednoznačně přiznává inspiraci, ale svůj vzor nikterak nekopíruje, natož aby jej plagioval. Drtivá většina námětů je jeho vlastní, pouze na dvou menších obrázcích si námět vypůjčil, ale zpracoval po svém. Ústředním obrazem celé výstavy se pak stalo „Nábřeží Jakuba Schickanedera“, měkce ozářené podvečerním osvětlením vidinového města.

Druhé zvolené téma lze stručně označit jako „architekturu“. Vyniká tu zajímavě uchopené noční centrum Plzně, ale i pohled do letního parku. Třetí okruh bychom mohli označit jako snění v bdělém stavu. Jsou tu obrazy vypovídající o náladách v umělcově duši, ale i krásné, náladové pohledy do přírody, do hlubokých brdských lesů i jejich mýtin a světlin. Vždy zde hraje prim slunce prodírající se zelení. Jako vždy, i na této výstavě představil V. Šesták alespoň jeden zbrusu nový obraz. Tentokrát nevelké, ale půvabné zátiší s kyticí.

Vernisáž doprovodil a návštěvníky příjemně naladil svým vystoupením kytarista Jan Voděra. Svou přítomností malíře i ostatní přítomné potěšila paní Vítězslava Klimtová, která neváhala přijet z daleka, totiž až z Pohádkové země.  Martin Lang

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--7-.jpg

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--6-.jpg

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--8-.jpg

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--9--.jpg

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--10-.jpg

 

vernisaz-vystavy-dobris-6.10--11-.jpg

 

vystava-sestak-2012--1-.jpg

 

ZPĚT