Jdi na obsah Jdi na menu

vaclav-na-web.jpg Malíř Podbrdska, Václav Šesták, se narodil 22. srpna 1953 v Teplicích, ale od dětství vyrůstal ve   Zdicích.   Od  roku 2001 žije v Hořovicích. Maloval už jako malý kluk k malé radosti rodičů na všechno   v celém bytě.   Obrázky z dětství většinou rozdal. Jako mladý muž maloval oleje, které také většinou   daroval. Z jeho   mladého období se zachovalo několik pláten, např. s námětem Karlštejna, Průhonic,   pohledů do zdejší   krajiny. Důvěrně zná Podbrdsko, dojmy z této nádherné části české země nosil   v sobě mnoho let, až v roce   2006 - po téměř dvacetileté přestávce - opět nesměle sáhl po štětci.

 Těch dvacet let, kdy neměl čas na malování, a tedy jeho Bohem daná hřivna ležela hluboko zakopána,  pracoval v různých profesích, např. jako signalista na dráze, opravář jízdních kol, restaurátor nábytku, obchodní zástupce. Chvíli si také zkusil soukromě podnikat, a pak na šest let uvízl ve skladu továrny na výrobu dílů pro automobilový průmysl.

           V prosinci 2006 dlouhodobě onemocněl a jeho tělo i duše našly způsob „úniku“ z nemoci v malování.

Plný návrat k paletě a barvám v roce 2007 byl stejný, jako v dobách, kdy začal pracovat na svých prvních obrazech. Nejprve maloval na čtvrtky temperou, pak na sololit a postupně přešel k olejomalbě na plátno. Během obnovené tvorby si vytvořil zvláštní techniku – suchá křída na mokrém šepsu, např. obrazy s názvy U přístavu, Na cestě k přístavu, Maják, V lukách. Obrazy si také sám originálním způsobem rámuje, někdy i s přesahem malby na rám.

           Nutno podotknout, že velikými vzory a inspirací pro tvorbu Václava Šestáka jsou malíři takových zvučných jmen jako např. Jakub Schikaneder, Julius Mařák, Antonín Chittussi, Antonín Slavíček či francouzský impresionista Claude Oscar Monet.

  Od roku 2007, kdy začal vystavovat, absolvoval již téměř 35 výstav, nejvíce na Podbrdsku, ale také v Plzni, Dobříši, Berouně, Rokycanech a Vídni.

 

                                                                                 

 

 zpet.gif